Ägghalvans dag

Temadagstipset

Vad är det här? Det finns många temadagar i vår kalender och nu förtjänar de att firas på ett litterärt sätt. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt med att varje temadag tipsa om en bok som på något sätt anknyter till dagens tema.

Hur: Du får vara precis hur logisk eller långsökt du vill, bara du förklarar varför just den bok du tipsar om passar ihop med den här dagen. Svara antingen i kommentarsfältet eller i din egen blogg, men väljer du det sistnämnda vill jag att du länkar till din blogg så jag kan hitta dit. Du behöver självklart inte vara med på varenda temadag, hoppa med när du känner för det och har ett bra tips.

Dagens teman: Ägghalvans dag

Det här låter som en väldigt konstig dag, men jag tänkte att jag fick skylla mig själv som valt en sida (temadagar.se) med väldigt många dagar som utgångspunkt för den här utmaningen. Men så började jag googla och konstaterar att det verkar som att den här dagen har sitt ursprung i Leksandsområdet, där den är till för att hylla onödiga saker. Och då kan det ju bli lite lättare att hitta en bok till det här temat.

En bok som kändes väldigt onödig för mig att läsa var nämligen Det känns konstigt att vakna i sin egen säng av Sophie Adolfsson. Den passade mig inte alls och jag tyckte inte om berättelsen om den sexfixerade unga tjejen. Men jag säger inte att den är absolut dålig, den bara passade inte mig. Så därför var det väldigt onödigt att jag faktiskt läste ut den.


2 thoughts on “Ägghalvans dag”

  1. Hej

    Det heter Äggahalvans dag och denna dag hyllar mycket riktigt det onödiga samtidigt som den ifrågasätter firandet av diverse högtider, gamla vedertagna liksom nya mer udda. Samtidigt kan det vara en dag för efter tanke – och goda ägg! Ursprunget kommer emellertid från Halmstadtrakten.
    Ägget äro vitt, men varför skall vi strula
    Dela det på mitt, så vi får se det gula!

  2. Nu kommer jag visserligen många år sent, men det är aldrig fel att bidra till folkbildningen.
    Som Hans säger kommer äggahalvans dag mycket riktig från Halmstad. Jag är däremot inte en av upphovsmännen. Att det är många spår av äggahalvans dag i Leksand kommer sig av att jag förde det vidare dit i 2009 när jag gick på folkhögskola där. För övrigt firas äggahalvans dag årligen på Leksands FHSK fortfarande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *