Roligt och komiskt om något väldigt tänkvärt

dalig-karmaDålig karma – David Safier.
Vad som händer efter att vi dör är något vi människor ofta funderar på. Just detta har tyske författaren David Safier tagit fasta på i sin debutroman och lyckats göra det på ett både tänkvärt och hysteriskt roligt sätt. Nämligen i form av återfödelse.

Huvudperson är den tyska tv-profilen Kim Lange, som äntligen ska få ett stort tv-pris och en ha en helt fantastisk kväll i rampljuset. Men allt förändras när hon mitt under galan plötsligt dör (av att få rymdskrot i huvudet) – och återföds som myra. Ett liv under jord fanns inte riktigt med i hennes framgångsrika planer. Men eftersom hon dessutom råkar hamna i sin familjs trädgård får hon fortsätta följa sin mans och dotters liv och inser vad hon hade, men inte tog tillvara på. Så då börjar kampen för att samla bra karma för att kunna återfödas som något bättre djur, kanske en hund.

Visst är det till största delen väldigt roligt att läsa om stackars Kims kamp för att klättra på livsstegen. Men samtidigt finns det så mycket filosofiska tankar om hur vi egentligen lever våra liv och vad som är viktigt för oss att det är svårt att glömma det man precis har läst. Inte bara för att man kan fundera på om inte daggmasken man precis trampat på skulle ha kunnat vara en sedan länge (trodde vi) död kändis. Utan också för att man kan fundera på hur bra man själv beter sig mot sina nära och kära.

Och det är just de båda sidorna som gör den så fantastisk.

T T T T
Titel: 
Dålig karma
Författare: David Safier
Förlag: Bazar (2013)
Typ och sidor: Inbunden – 285 sidor


One thought on “Roligt och komiskt om något väldigt tänkvärt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *