Det här med att lyssna

jerka

Jag börjar äntligen ta mig ur den senaste veckans förkylningsdimma och tänkte börja komma tillbaka med Annikas bokbloggsjerka. Veckans fråga lyder:

Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Det här med ljudböcker är ju verkligen inte min grej. Jag försöker med jämna mellanrum, typ om jag ska åka långt med tåg eller så, men det slutar ofta med ett misslyckande. Jag lyckas inte hålla koncentrationen på det jag lyssnar, tankarna svävar i väg och vips så har jag missat ett stycke i boken. Inte alls bra. Plus att jag blir så frustrerad över hur lång tid det tar att lyssna på en bok, för jag har svårt att hitta tio timmar till att bara lyssna.

Jag vet folk som lyssnar i stort sett hela tiden, när de städar, diskar, lagar mat, promenerar… men det funkar inte för mig. Tyvärr, för det hade varit väldigt bra och smidigt.

Enda gången det har fungerat bra med ljudböcker är sommare 2010 då jag pendlade med bil till och från kvällsjobb, 4,5 mil enkel resa. När man satt i bilen på väg hem vid midnatt var det väldigt bra att lyssna på någonting spännande. Det perfekta tillfället. Och den allra bästa boken jag lyssnade på den sommaren var Roseanna av Sjöwall/Wahlöö.


8 thoughts on “Det här med att lyssna”

  1. Jag kan heller inte lyssna på ljudböcker, lite för att inte kan fokusera på att bara lyssna och samtidigt hålla på med annat. Lite även för att jag är så ljudkänslig. Men ljudboken är dock ett bra komplement eller alternativ för många andra.

  2. Jag är likadan som du, det går bara inte att hålla koncentrationen. Och varför lyssna på bok när man åker tåg, man sitter ju bara där och kan läsa en pappersbok, om man inte blir åksjuk då förstås.

    1. Det som är mitt problem, jag blir tyvärr åksjuk om jag läser på tåg/i bil/i buss. Då hade det varit väldigt smidigt att komma bra överens med ljudböckerna 🙁

  3. Visst är det skönt när förkylningen börjar lätta, detsamma gäller här hemma. Jag kan tänka mig att det är ganska mysigt att lyssna på en ljudbok i bilen mitt i natten!

  4. Har inte så stor erfarenhet av ljudböcker, men det där med att orka koncentrera sig kände jag var ett problem.

  5. Jag har testat ljudbok en gång, det funkar inte för mig, jag behöver se orden för att minnas handlingen! Men en kanonidé för dem som det passar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *