En lite tråkig bokklubb

bokklubben-vid-livets-slutHärom dagen skrev jag om en bok som verkligen spred läsglädje (Läsarna i Broken Wheel rekommenderar) på ett underbart sätt. Det är just det som böcker om läsning eller böcker brukar göra. Men det finns faktiskt undantag.

Hela anledningen till att jag en dag på jobbet, i en hög med gamla recensionex, högg tag i Bokklubben vid livets slut var att den hade just ordet bokklubb i titeln. Det bådar liksom gott. Jag hade stora förhoppningar om att historien om Will och hans cancersjuka mamma som bestämmer sig för att börja prata om allt de läser (båda är riktiga bokslukare) skulle vara bra och ge många tips.

Men i stället är det mest uppradande av olika böcker som man antingen känner igen (typ för att de är självklara klassiker) eller som man aldrig hört talas om. Emellanåt får man veta mer om boken, men inte i alla fall. Och det känns som att uppradandet går före känslan av att läsa – det blir alldeles för många titlar.

Någonstans i bakgrunden finns såklart också historien om hur Will och hans mamma kommer varandra närmare tack vare de här boksamtalen i den lilla tvåmansklubben. Men det hade kunnat få ta mer plats i stället för uppradandet. Det blir liksom lite tråkigt på det här sättet.

T
Titel: Bokklubben vid livets slut
Författare: Will Schwalbe
Förlag och år: Modernista (2013)
Typ och sidor: Pocket – 298 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *