Inför Bokmässan: Fredrik Backman

fredrikbackman
Foto: Henric Lindsten

I dag är det 15 dagar kvar tills Bokmässan i Göteborg startar. Därmed är det också dags för min nedräkning som består av ett antal mini-intervjuer med personer som av olika anledningar kommer att befinna sig på mässan.

Först ut är Fredrik Backman, författare till hyllade En man som heter Ove som jag fullkomligt föll pladask för när jag läste den. Nu i höst är han aktuell med boken Britt-Marie var här och kommer därför att vara med på mässan.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Jag ska inte ljuga för dig. Den är riktigt bra. Riktigt, riktigt bra, faktiskt. Allt känns så rätt, förstår du hur jag menar? Alltså, jag vill inte gå händelserna i förväg här, men jag funderar på att presentera den för mina föräldrar.

2. På Bokmässan ska du bland annat delta i ett seminarium om att få unga att läsa. Hur viktigt är det och hur tror du att man ska gå till väga för att locka in fler i läsningens värld?

– Jag tycker inte att det är viktigt att läsa för att du är ung, jag tycker att det är viktigt att läsa för att du kommer att sluta vara ung. När man blir äldre blir man cynisk och bitter och dum i huvudet och då börjar man analysera allt man läser och använda sin bokhylla som identitetsmarkör och sådana dumheter. De största läsupplevelserna i livet är de man har innan man blir vuxen. Det vore en fruktansvärd sak att låta någon gå miste om.

britt-marie-var-har3. Snart släpps din bok Britt-Marie var här. När jag läser om den får jag känslan av att hon påminner en del om din succékaraktär Ove. Är det så, eller på vilket sätt skiljer de sig åt?
– Britt-Marie är passivt aggressiv, Ove är aktivt aggressiv. Ove är en förarpersonlighet, Britt-Marie är en passagerarpersonlighet.

4. Kommer du att hinna gå runt på mässan själv? Vad ser du i så fall fram emot mest?
– Jag ser fram emot att köpa sjukt mycket böcker och lyssna på när begåvade människor säger smarta saker, som vanligt. Och räkmackorna. Jag ser fram emot räkmackorna en hel del också.

5. Till sist – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
–Astrid Lindgren. Bröderna Lejonhjärta.

HÄR kan du bland annat hitta Fredrik Backman under mässdagarna.


One thought on “Inför Bokmässan: Fredrik Backman”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *