Inför Bokmässan: Jan Bylund

bylund
Foto: Mathias Otterberg

I dag är det 13 dagar kvar till Bokmässan i Göteborg. I min nedräkning har det nu blivit dags för komikern, programledaren och författaren Jan Bylund som tillsammans med Mattias Lundberg har skrivit boken Den lyckliga pessimisten. Boken har undertiteln Varför negativt tänkande är positivt och handlar om dagens idéer om att man ska ta sig an allting med positivt tänkande och huruvida det egentligen är det bästa.

1. Vad har du för relation till bokmässan?
– Försöker alltid smita in och botanisera bland alla bra erbjudanden. Är själv en stor bokslukare, så det är en av årets höjdpunkter.

lyckligapessimisten2. Din och Mattias Lundbergs bok heter Den lyckliga pessimisten. Är du själv en lycklig pessimist? Vad är viktigast för att kunna bli det?
– Jajamen, av födsel och ohejdad vana. Det viktigaste är nog att inte gå på alla optimisters lögner om att du ska sikta mot stjärnorna och kan bli vad du vill och älska dig själv varje vaken minut – vi vill ge våra läsare en mer realistisk syn på livet där framgång och motgång går hand i hand.

3. Kan man skämta om precis vad som helst?
– Det kan man faktiskt. Allt handlar om vilken vinkel man har på en händelse, de saker man dock ska undvika om möjligt, är dödsolyckor som hänt nyligen och drabbat många människor – det blir sällan roligt. Då vill bara ha uppmärksamhet.

4. Hinner du gå runt någonting själv på mässan? Vad ser du mest fram emot i så fall?
– Klart jag ska gå omkring! Jag gillar de lite mindre bokborden där man kan fynda, själv älskar jag antikvariat så jag hoppas några finns där i år.

5. Till sist – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?

– Vilken fråga till en bokälskare?! Jag kräver en egen bilaga till det.
– Carl Hiaasen, Donald Westlake, Jerzy Kosinski och gudinnan själv Dorothy Parker! Favoritbok – antingen Tärningsspelaren av Luke Rhinehart eller Stiftelsen av Isaac Asimov.

HÄR hittar du Jan Bylund under mässdagarna.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *