TidningsIda

– om böcker och språk

Det här med recensionerna…

Veckans bokbloggsjerka hos Annika berör något som är lite av en öm tå hos mig, nämligen recensioner och hur jag gör. Frågan lyder med exakt:

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?

Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Jag önskar att jag kunde svara att jag alltid recenserar en bok direkt efter att jag läst den, men det vore en lögn. Ambitionen är att jag någon gång ska börja göra det, men dit har jag inte kommit än. I stället kan det dröja en liten stund, vilket jag dock inte alltid tror är negativt. Det känns bra att låta boken sjunka in en stund och få bearbeta vad man tycker lite innan man sätter sina ord på pränt.

Men att jag kan göra så beror ju på att jag i första hand lustläser, det är för min skull och ingen annan jag läser böckerna. Självklart försöker jag recensera så nära inpå ett recensionsdatum som möjligt när jag fått ett recensionsex, men när det gäller övriga böcker har jag ingen bestämd tid.

Jag viker inga hundöron och jag tar inga anteckningar. Jag har ett ganska bra minne för vad jag har läst och skriver allra bäst på känslan och minnet av boken. Ibland händer det att jag bläddrar efter någonting speciellt, men oftast går det av sig själv. Och jag tycker att det funkar väldigt bra på det sättet.

Categories
Bokbloggsjerka

  9 comments already | Leave your own comment

 1. 9/13/2014 | 11:12 Permalink

  Det viktiga är ju att man hittar en metod som funkar för en.

  Respond to this comment

 2. 9/13/2014 | 11:58 Permalink

  Att låta boken landa lite tror jag på. Om inte annat så märkte jag det i dag när jag skulle skriva om böcker jag läste ut för ungefär en vecka sedan. När man inte kommer ihåg vare sig handling eller karaktärer så var det nog ingen bra bok…

  Respond to this comment

 3. 9/13/2014 | 12:01 Permalink

  Jag gör lite såsom du gör, litar på minnet och för inga anteckningar.

  Respond to this comment

 4. 9/13/2014 | 13:20 Permalink

  Bättre att arbeta på ett sätt som passar en, än att tvinga på sig en massa deadlines för något som ska vara lustfyllt.

  Respond to this comment

 5. 9/13/2014 | 15:08 Permalink

  Jag viker inte heller några hundöron men jag antecknar lite under tiden som jag läser och lyssnar på böcker.

  Respond to this comment

 6. 9/13/2014 | 17:31 Permalink

  Hundöron förekommer inte hos mig heller.

  Respond to this comment

 7. 9/13/2014 | 20:07 Permalink

  Lustläser var ordet!

  Respond to this comment

 8. 9/15/2014 | 07:35 Permalink

  Usch och fy för hundöron! Har också ambitionen att recensera direkt, men det blir sällan så.

  Respond to this comment

 9. 9/15/2014 | 23:42 Permalink

  Vi har en liknande process. Dock viker jag utan problem hundöron (i mina egna böcker) och får inga recex. Hur gör en för att få sådana? Gratisböcker är ju inte helt fel…

  Respond to this comment

 10. Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: