Inför Bokmässan: Patrik Lundberg

pariklundberg
Foto: Anna Wahlgren

I dag är det 11 dagar kvar till Bokmässan och dags för journalisten och författaren Patrik Lundberg att svara på lite frågor om mässan och sin nya bok, Onanisterna..

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Jag debuterade som besökare 2009 och som författare 2013. Åren däremellan jobbade jag som reporter. Jag har alltid sett mässan som en mötesplats där jag får umgås med vänner och kollegor från hela landet, som jag annars sällan hinner träffa.

2. Tidigare i år, när jag hade en serie jag kallade för Temadagstipset, fick jag ett boktips av dig via Twitter. Dagen ifråga var den 28 januari då det var Veganpizzadagen. Då utlovade du veganpizzaätande i din nya bok Onanisterna. Varför just veganpizza?
– Den har dubbel botten (symboliken, inte pizzan). Dels som en markör för skillnaden mellan arbetarklassens barn och den kulturella medelklassens. Dels för att gestalta huvudkaraktärens utveckling. Veganpizzan i boken finns faktiskt i verkligheten. Den heter Vegankrubb och går att äta på Pizzeria Algarve i Malmö.

onanisterna3. Och varför titeln Onanisterna?
– Många rör sig sällan utanför sin egen krets. Alla de umgås med tycker och tänker likadant. Allt de gör är att söka bekräftelse från likasinnade. Sådana människor kallar jag för onanister. Och det är just vad boken handlar om.

4. Vad ser du fram emot mest under årets Bokmässa?
– På torsdagen har jag ett seminarium tillsammans med Gunnar Ardelius och vår förläggare Marie Augustsson. Det är för mig en ära att få framträda med sådana stjärnor.

5. Till sist, de omöjliga frågorna – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Min favoritförfattare är Karin Boye. Kommentarer överflödiga.
– Min favoritbok är barnboken Pricken av Margret Rey, illustrerad av H. A. Rey och översatt av Astrid Lindgren. Berättelsen om den prickiga kaninen, som växer upp i en familj där alla andra är helvita, har följt mig hela livet. Allt jag skriver om och står för, hoppas på och drömmer om, sammanfattas i den boken.

HÄR kan du hitta Patrik Lundberg under mässdagarna.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman
Jan Bylund


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *