Inför Bokmässan: Marcus Stenberg – Marcusbiblioteket

marcusbiblioteketNu är vi nere på ensiffrigt antal dagar kvar till Bokmässan och i dag är det dags att låta ytterligare en bokbloggare svara på några frågor. Nämligen Marcus Stenberg som bloggar på Marcusbiblioteket och även har bokpodden Ett eget rum. Han och jag lärde känna varandra när vi var två av de tolv bloggambassadörerna förra året.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– En besatt relation. Ända sedan jag var liten har jag drivit anhöriga till vansinne genom att gå runt i butiker i timmar och jämföra och vrida och vända på saker. Att hyra film kunde ta två timmar, bestämma vilken bok jag ville ha kunde ta tre timmar. Och så plötsligt hittar jag en plats där sådant beteende är socialt accepterat och som dessutom pågår i fyra dagar = mindblowing.

2. Förra året hade du och jag en gemensam crush på Caitlin Moran, som slutade med att jag fick en high five och du en bild med henne. Vem har du en crush på i år?
– Siri Hustvedt helt klart! Jag idoliserar henne väldigt mycket just nu. Får jag inte tag på ett signerat exemplar av hennes senaste bok kommer jag att lägga mig i Norstedts monter och tröstäta choklad som protest. På riktigt.

3. Om du fick välja vilken person som helst att träffa på Bokmässan något år, vem skulle du vilja träffa då?
– Jag har försökt se till att träffa nästan alla mina idoler men av de jag missat så skulle jag gärna ha träffat Maja Lundgren, Per Hagman eller Nina Björk men jag tror inte jag skulle våga säga något till dem.
– Får min fantasi fritt spelrum hade det varit fantastiskt att få träffa Françoise Sagan på bokmässan. Det är skandal att hon aldrig flögs in till Göteborg. Skandal.

4. Vilket är ditt bästa tips för alla förstagångsbesökare?
– 1) Försök hinna med allt! 2) Om du går med någon: Gör upp i förväg vad ni ska ha för hemligt sätt att signalera till varandra att ni möter en författare i vimlet.

5. Till sist, de omöjliga frågorna. Vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– I dag är en sådan dag då det lutar åt Karolina Ramqvist eller Per Hagman. Men jag är väldigt sugen på att läsa igenom Jessica Kolterjahns alla böcker, hennes bok Den bästa dagen är en dag av törst var fantastiskt bra. Kanske min favoritbok till och med.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman
Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *