Inför Bokmässan: Sara Lövestam

saralowestam
Pressfoto: Piratförlaget

Med åtta dagar kvar till årets Bokmässa är det dags för författaren Sara Lövestam att svara på mina fem frågor. Sara släppte i våras boken Grejen med verb och det är bland annat den hon ska prata om på Bokmässan. Men hon berättar här också om ett väldigt speciellt minne från en tidigare mässa.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Den är en av årets höjdpunkter för mig, och kanske de mest intensiva dagarna på hela året.

2. Har du något roligt minne från någon tidigare Bokmässa?
– Många, men jag tar en personlig: För tre år sedan hade jag precis träffat en tjej, och det var nytt och trevande. När jag åkte till bokmässan, bestämde hon sig på fredagen för att åka och vara med mig på mässan, men det fanns inga tåg. Hon åkte nattbuss från Stockholm till Göteborg och smög in på hotellrummet klockan två på natten. Och på något sätt blev den där bokmässan avgörande för oss. När man märker att man kan umgås och trivas med en person mitt under årets stressigaste vecka, att hon bara finns där och accepterar att man måste stå på hundra scener och prata med tusen personer, då känner man långsamt att det säger klick. Nu är vi sambor och i år blir det vår fjärde bokmässa tillsammans.

verb3. Vad vill/ska du prata om under mässan? Hur förbereder du dig?
– I år blir det grammatik för hela slanten, efter att min bok Grejen med verb kom ut i våras. Den fick ett enormt genomslag hos media och läsare och bekräftade min tes: Svenska folket älskar grammatik (rätt förpackad). Fredrik Belfrage som kommer att intervjua mig på Piratförlagets scen har sagt att han bävar för att intervjua mig med tanke på hans grammatikkunskaper, men jag har lovat att lära honom allt jag kan. Jag ser särskilt mycket fram emot att hålla mitt eget seminarium på fredagen.

4. Hinner du själv gå runt och titta och lyssna? Vad ser du mest fram emot i så fall?
– Nej, det hinner jag oftast inte, i alla fall inte så att jag kan boka in något. Men jag försöker hinna se mina författarkollegor både på Piratförlaget och på andra förlag, antingen på scen eller i vimlet. Hade jag varit där på torsdagen, hade jag gärna velat gå på seminariet Rasismen i Sverige.

5. Till sist – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Jag har ingen favoritförfattare, eller så har jag väldigt många, och samma sak gäller för böcker. En bok som jag blev imponerad av var Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.

HÄR och HÄR hittar du Sara Lövestam under mässan.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman
Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)
Marcus Stenberg (marcusbiblioteket)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *