Inför Bokmässan: Linda Odén (enligt O)

lindaoden
Foto: Ola Kjelbye

Med fem dagar kvar till Bokmässan har turen kommit till Linda Odén, bokbloggare på Enligt O och Kulturkollo, som var en av de första bokbloggare jag började följa och också den första jag träffade i verkliga livet. Det mötet ägde rum på min första Bokmässa 2010 och resulterade i ett personporträtt till en skoluppgift.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Jag är från Göteborg och har gått på Bokmässan även innan jag blev helt fanatisk i samband med att jag startade bokblogg 2009. Då var mässan ett sätt att finna böcker, nu handlar det mycket om att träffa trevliga människor som jag bara träffar en eller ett fåtal gånger om året.

2. Första gången jag var på Bokmässan var också första gången jag träffade dig, för att göra en intervju till en personporträttsuppgift på min journalistutbildning. Vad minns du från din första Bokmässa?
– Jag minns inte när jag var på Bokmässan för första gången faktiskt, men jag tror inte att jag var gammal. Den mässan då jag träffade dig var dock en av de viktigaste, då det var första gången jag var ”officiell” som bloggare och träffade andra bokbloggare. Början på många trevliga bekantskaper!

3. Du var också en av de första bokbloggar jag började följa och jag är fortfarande sjukt imponerad över hur mycket du bloggar och din drivkraft. Hur hittar du inspiration och tröttnar du aldrig?
– Jo, visst tröttnar jag i perioder och då behöver jag hitta på något nytt. Som Kulturkollo till exempel, där jag får skriva tillsammans med andra. Det är riktigt roligt, men enligt O kommer alltid att vara min lilla bebis trots allt.

4. Vad ser du mest fram emot under årets mässa?
– Jag har faktiskt ingen direkt författare som jag känner att jag bara måste se, men jag skulle gärna lyssna på Desmond Tutu. Det ska också bli kul att träffa hela Kulturkollo ”på riktigt”, för det har jag faktiskt inte gjort tidigare. Sedan är det självklart kul med mingel, middagar och andra trevligheter. Ett besök i The English Bookshop är också ett måste.

5. Till sist, omöjliga frågor – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Ja, det är en omöjlig fråga! När det gäller klassiker är Per Anders Fogelströms Stadserie favoriter och då främst Mina drömmars stad. Bland mer moderna böcker väljer jag En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, en författare jag beundrar mycket.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman

Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)
Marcus Stenberg (marcusbiblioteket)
Sara Lövestam
Elaine Eksvärd
Anna Karolina


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *