Inför Bokmässan: Christoffer Carlsson

Det börjar dra ihop sig – i dag är det bara fyra dagar kvar tills den stora bokfesten börjar. Och i dag har jag ställt några frågor till Christoffer Carlsson, aktuell med deckaren Den fallande detektiven.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Åh, bokmässan. Jag har varit där så många gånger nu, både när jag var barn och läsare och nu senare, som författare, att det känns konstigt att inte vara där, haha. Det är lite som midsommarafton eller julen, snudd på tradition. Och det är så oerhört roligt att vara där, eftersom man träffar så himla många läsare på en och samma gång. Det är jätteroligt.

2. Har du något roligt minne från någon tidigare Bokmässa?
– Varje bokmässa leder till så många minnen. Man blir så överrumplad av alla fina läsare. Men jag minns en mässa, jag tror att det var 2011, som var lite annorlunda, eftersom jag hade ett litet filmteam som följde mig för att göra små dokumentära klipp från min bokmässa. Vid ett tillfälle hade jag talat på Piratförlagets scen och skulle sedan sätta mig för att signera, men någon stor publikmagnet skulle upp på scenen alldeles efter mig (typ Jan Guillou eller Mark Levengood) så i stort sett ingen kom fram. Alla satt kvar i sina stolar! Det kändes lite jobbigt, framför allt med tanke på att kameran stod på i bakgrunden. Men då, out of nowhere, så kom Alex Schulman fram och köpte båda mina böcker, fick dem signerade, och så småpratade vi lite. Han sa ingenting om det och jag frågade inte, men jag misstänker att han hade sett mig och kameran och led å mina vägnar, och kom fram för att rädda situationen, haha. Det var ofantligt fint gjort av honom. Jag var väldigt tacksam.

fallande detektiven3. Vad vill/ska du prata om under mässan? Hur förbereder du dig?
– Jag kommer att intervjuas på ett antal olika scener, bland annat Piratförlagets egen scen och även i DN:s monter, och sedan ska jag tillsammans med min författarkollega Caroline Eriksson hålla i ett längre seminarium med titeln Varifrån kommer ondskan? på lördagen, klockan 13:00. Det ska bli väldigt roligt, jag tror att det blir ett spännande seminarium! Dessutom ska jag medverka i en podcast, träffa mina agenter och förläggare från de förlag som ger ut mina böcker i utlandet, och sådär. Och jag vet inte, jag brukar förbereda mig med att försöka sova bra kvällarna innan och packa ner bekväma skor. Mässan är ofantligt rolig och en av bokårets absoluta höjdpunkter, men dagarna är väldigt långa och intensiva.

4. Hinner du själv gå runt och titta och lyssna? Vad ser du mest fram emot i så fall?
– Jag hinner faktiskt gå runt och lyssna och titta lite. Däremot brukar jag inte planera in någonting, eftersom det nästan alltid visar sig bli så att jag inte kan gå just då. Men om jag lyckas lyssna på Siri Hustvedt, David Grossman och Barbro Lindgren blir jag glad.

5. Till sist – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Men jisses, sådant kan du ju inte fråga. Det är en omöjlig fråga. Men såhär: För mig, bland svenska romanförfattare, är Klas Östergren oerhört svårslagen. Han har inte alltid varit bra, men när han är det så är han fullkomligt blixtrande. Jag läser Twist just nu, älskade Den sista cigaretten, och Gentlemen är så nära en fulländad roman man kan komma. Förkrossande bra.

HÄR kan du hitta Christoffer Carlsson under mässan.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman
Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)
Marcus Stenberg (marcusbiblioteket)
Sara Lövestam
Elaine Eksvärd
Anna Karolina
Linda Odén (enligt O)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *