Inför Bokmässan: Arkan Asaad

arkanasaad
Foto: Magnus Liam Karlsson

Nu när det är tre dagar kvar till Bokmässan börjar nedräkningen närma sig sitt slut. I dag är det dags för Arkan Asaad, författaren som öppnade det svenska folkets ögon för hur även unga män drabbas av tvångsgifte och hederskultur med sin Stjärnlösa nätter. Nu släpper han uppföljaren Blod rödare än rött där vi får lära känna pappan och varför han gjort som han gjorde.

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Ända sedan jag började arbeta som författare har bokmässan för mig varit litteraturens Mecka, och samtidigt får man en skön festivalkänsla. Det är också ett ypperligt tillfälle att berätta om sig själv och sina böcker, och att möta sina egna läsare. Dessutom finns det representanter från hela världen. Det är otroligt spännande och inget sig är likt från år till år. Förutom de tusentals som står i kö för att komma in. Det är otroligt fint!

2. Du skriver om hederskultur och tvångsgifte även för män, men oftast när det talas om de här frågorna handlar det om kvinnor. Vad möts du av/har du mötts av för reaktioner när du berättar din historia?
– Första reaktionen har de första åren varit ” Va? Händer det även killar?!” Nu efter över 600 föreläsningar, en massa utbildningsmaterial, samarbeten med myndigheter och inte minst det faktum att jag varit med och påverkat svensk lagstiftning, så får jag nästan aldrig höra de orden längre. Istället hör jag ”Tack för det jobb du gör, våra elever, våra lärare, vårt samhälle, alla behöver höra det här!” Det har varit ett tacksamt arbete och jag ser fram emot att jobba vidare med dessa frågor.

blodrodareanrott3. I Stjärnlösa nätter står Amàr, den unge killen som blir bortgift, i centrum. I uppföljaren Blod rödare än rött är det i stället hans pappa Casim som står i fokus. Hur var det att byta perspektiv?
– Det var otroligt viktigt för mig att fortstätta i det spår som jag började med i första boken. Det var aldrig min intention att skapa en bild av “förövare och offer”. Det är en otroligt komplex situation. Ett kulturellt arv som strider mot den nya moderna västerländska ideologin. En kamp mellan individen och det kollektivas kulturella föreställningar. Här är det min far, av alla som faller offer. Kostnaden blir hög. Hans familj fängslas. Torteras. Dödas.
– Idag förstår jag varför min far gjorde som han gjorde. MEN, jag accepterar det inte. Men det är viktigt för mig att förstå. Att han, trots allt, älskar mig.

4. Hinner du gå runt någonting själv på mässan? Vad ser du i så fall mest fram emot?
– Barnboksavdelningen. Och sedan att bara gå runt. Det är det bästa med mässan, att det finns så mycket som händer samtidigt. Tiden går fort när man har kul. Självklart finns jag i alla gångar i det litterära godislandet.

5. Till sist – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Jag har alltid haft Lian Hearn som favoritförfattare. Men det är som att säga “vem är bäst i världen?” Alla är bra på olika sätt.  Just nu tycker jag om Ingrid Carlberg och hennes bok Det står ett rum här och väntar på dig…,  en bok om Raoul Wallenberg.

HÄR hittar du Arkan Asaad under Bokmässan.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman
Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)
Marcus Stenberg (Marcusbiblioteket)
Sara Lövestam
Elaine Eksvärd
Anna Karolina
Linda Odén (Enligt O)
Christoffer Carlsson


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *