Inför Bokmässan: Yukiko Duke

yukiko
Foto: Anna Widoff

I morgon smäller det! Då invigs Bokmässan 2014 – och ett dygn senare kommer jag att sätta mig på ett tåg för att ta mig dit. En annan person som kommer att åka dit är Yukiko Duke, översättare, redaktör för Vi läser, litteraturrecensent och samtalsledare under flera av mässans seminarier. Hon blir sist ut i min nedräkning. Hoppas ni har uppskattat den!

1. Vad har du för relation till Bokmässan?
– Det är för mig, som för många andra bokälskare, en av årets höjdpunkter. På Mässan kan man höra författare man är intresserad av prata om sitt arbete, man kan upptäcka nya författarskap, nya förlag… Det är en fest för såväl medverkande som besökande!

2. Har du något speciellt minne från Bokmässan – annorlunda, extra roligt, något som gick fel?
– För några år sedan upptäckte jag att jag skulle prata med P O Enquist på hans födelsedag och avslutade hela samtalet med att be en glad och lycklig publik sjunga för jubilaren. P O blev synbart rörd och, för en gångs skull, mållös. Hans förlag och familj hade nämligen helt glömt av att han fyllde…

3. I år ska du bland annat samtala med Barbro Lindgren och Klas Östergren. Jag har tidigare blivit fruktansvärt imponerad av hur väl påläst du är inför dina samtal och hur familjärt det känns. Hur gör du för att förbereda dig för de här samtalen?
– Tack för dina snälla ord! De flesta författare jag talar med har jag läst mycket av innan. Men jag läser alltid åtminstone de tre senaste böckerna för att uppdatera mig. Och så läser jag på om författaren också. Sedan ringer jag personen ifråga, och frågar om det är något hen gärna vill tala om. finns det något som ligger hen varmt om hjärtat, börjar jag gärna med det.

4. Hinner du själv med att gå på något seminarium eller besöka några montrar? Vad ser du i så fall fram emot?
– Oftast har jag tid att knalla runt. Men i år har allt kört ihop sig något monstruöst, så jag inser till min fasa att det blir lite fri tid. Men jag brukar alltid gå runt och försöka upptäcka nya småförlag, det är mitt stora nöje.

5. Till sist den svåraste frågan – vem är din favoritförfattare och vilken är din favoritbok?
– Men Ida! Vilken svår fråga! Kan du svara på den själv? Jag har ett helt batteri med författare jag tycker om och böcker jag alltid återvänder till. Men att nämna en av dem…. Aj! Det går inte, det går inte…

HÄR kan du hitta Yukiko Duke under mässan.

Tidigare intervjuer:
Fredrik Backman

Jan Bylund
Patrik Lundberg
Anna Johansson (och dagarna går…)
Marcus Stenberg (Marcusbiblioteket)
Sara Lövestam
Elaine Eksvärd
Anna Karolina
Linda Odén (Enligt O)
Christoffer Carlsson
Arkan Asaad
Carina Nunstedt

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *