När lycka och framgång inte är samma sak

ryskt_black

Nicolas Kolt hade aldrig tänkt bli författare. Men när han plötsligt av en slump får veta att hans numera döda pappa inte var fransk utan rysk börjar en historia rulla upp sig i hans huvud. Hans egen familjs historia. Han väljer dock att berätta den ur en äldre kvinnas perspektiv, vilket visar sig vara helt rätt. Boken Brevet blir snabbt en storsäljare, filmatiseras och huvudrollsinnehavaren får en Oscar. Kan det bli bättre än så?

Nicolas verkar ha det perfekta livet, på ytan. Han tror att han genom att skriva den här historien har gjort upp med alla spöken från det förflutna. Men det har samtidigt förändrat honom. Han är besatt av sig själv, vad andra tycker om honom. I alla fall om du frågar hans familj och före detta flickvän.

Nicolas är en klyscha, en fördomsfull bild av en ung man som inte klarar av att hantera sin framgång. Men på något sätt gör det mig ingenting, trots att jag i vanliga fall inte riktigt gillar det. Genom att beskriva honom på det sättet får hon fram hans våndor över att inte lyckas skriva en ny bestseller på ett riktigt bra sätt. Han är vidrig på många sätt – hans själviska sidor, det faktum att han tar med sig en kvinna han egentligen inte älskar på lyxsemester – men emellanåt kan jag inte låta bli att tycka synd om den unge mannen som inte vet var han kommer ifrån och vart han är på väg.

Det kanske inte är Tatiana de Rosnays bästa bok – hemligheterna avslöjas lite väl häftigt framåt slutet, och jag köper inte riktigt vissa av Nicolas slutsatser– men det är välskrivet och lätt att läsa. Perfekt höstläsning, med andra ord.

T T T
Titel: Ryskt bläck
Författare: Tatiana de Rosnay
Förlag och år: Sekwa 2014
Typ och sidor: Danskt band – 399 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *