Konsten att vara rolig men ändå intressant

konsten-att-vara-kvinnaKvinnliga problem i stort som smått. Det är vad Caitlin Moran tar upp i sin hyllade Konsten att vara kvinna. Hon försöker reda ut vad det egentligen innebär att vara feminist i dagens samhälle och vad som är problemen med att vara det. Och hon utgår från sina egna jobbiga tonår och hur kämpigt det var för henne att försöka bli mer kvinnlig, att hitta sitt vuxna och kvinnliga jag som hon märkte efterfrågades. Måste hon passa in i mallen eller kunde hon få vara kvinna på sitt eget sätt?

Caitlin Moran tar helt enkelt upp allt mellan himmel och jord och hon gör det på ett sätt som får mig att både skratta högt och får tankarna att börja snurra. Skickligt – och roligt.

Mitt favoritstycke handlar om flörter på arbetet. Hur män helt öppet får fjäska, flörta och berömma varandra på jobbet utan att någon reagerar. Medan det i många fall hade setts med helt andra ögon om det varit en kvinna som fjäskat på samma sätt för en man. “Hon vill väl bara få ligga med honom”. Men när männen gör det är det helt okej. En intressant tanke.

Caitlin Moran är inte heller rädd för att vara äcklig eller för intim. Och just det blir det tyvärr ibland – lite för intimt och lite för låg nivå ibland. Jag tycker att den är bra, men jag gillade Morantologi bättre. Och hoppas att hon snart kommer med en ny krönikesamling.

T T T
Titel: Konsten att vara kvinna
Författare: Caitlin Moran
Förlag och år: Albert Bonniers förlag (2013)
Typ och sidor: Inbunden – 317 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *