Varför läser jag?

Helgens fråga i Annikas bokbloggsjerka löd:

Varför läser du egentligen böcker?

Jag tror att det är en fråga som har långt mer än ett svar, och som kanske inte ens går att besvara på ett enkelt sätt. För det finns inte bara en anledning till att jag läser, läsningen är så mycket mer än svaret på en fråga. Jag läser självklart för underhållningens skull, det är någonting som roar mig och som jag gärna ägnar mig åt. Medan vissa tycker att det är kul att grotta ner sig i en lång tv-serie sitter jag hellre med en tjock bok.

Jag läser också för att lära mig mer. Det är nästan oundvikligt. Varje bok tillför någonting nytt och kanske lär jag mig någonting jag inte vetat tidigare.

Det är också avkoppling. Efter en stressig dag finns det få saker som gör mig så lugn som att få krypa upp i soffhörnet i tystnad och bara försvinna ner i boken. Och där kommer kanske också en annan sak in i det hela – visst är det även en slags verklighetsflykt. En möjlighet att få lämna sitt eget liv en stund och få ta del av någon annans, påhittad som verklig. Ägna sig åt någon annans problem en stund, snarare än sina egna.

Jag läser också helt enkelt för att jag mår bra av det. Kort sagt.


3 thoughts on “Varför läser jag?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *