Utan tvekan (förra) årets bästa bok

miriamNär det är dags att sammanfatta 2014 års läsning behöver jag för en gångs skull inte fundera på vilken som var årets bästa bok. Jag blev helt överväldigad av Jag heter inte Miriam.

På sin 85-årsdag avslöjar Miriam sin mörka hemlighet för sitt barnbarn. Hon heter inte Miriam och hon är inte jude. I själva verket hette hon Matika och var rom. Men under transporten från Auschwitz till Ravensbrück väljer hon att ta över en död judinnas identitet. En hemlighet som hon väljer att behålla även när kriget är slut och de vita bussarna tagit henne till Sverige.

Det är fascinerande på många olika sätt. Miriam är en väldigt intressant person, som hade kunna. Hon tar hand om sina vänner, men hon är också rädd om sig själv. Och hon anpassar sig hela tiden efter den situation hon befinner sig i. Jag får också lära mig massor om romernas situation i Europa. Hur de visserligen behandlades bättre av nazisterna än judarna, men hur de i lägren stod längst ner.

Självklart är det en grym och hemsk historia, med tanke på när det utspelar sig. Tårarna rinner flera gånger och ilskan bubblar upp. Beskrivningen av hur Miriams lillebror ruttnar bort på grund av Mengeles experiment med noma-bakterien är vidrig.

Jag är imponerad av hur Majgull Axelsson har kunnat skriva det här. För mig skulle Miriam ha kunnat vara en riktig person. Det hon har varit med om har ju faktiskt hänt många andra på riktigt. Det gör att det samtidigt som det är en välskriven roman också blir viktig läsning.

T T T T T
Titel: Jag heter inte Miriam
Författare: Majgull Axelsson
Förlag: Brombergs (2014)
Typ och sidor: Inbunden – 451 sidor


2 thoughts on “Utan tvekan (förra) årets bästa bok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *