Här ska läsas Astrid!

Astrid-Lindgren1

Jag har alltid varit oerhört fascinerad och imponerad av Astrid Lindgren, genom hela livet. Visst imponerades jag precis som alla andra barn av karaktärerna i hennes sagor, men också av något mycket mer. Jag ville vara Astrid. Det var (och är till stora delar fortfarande, om jag ska vara ärlig), min stora dröm att kunna skriva och berätta på ett sådant sätt som hon kunde.

Julens tv-dokumentär och helgens läsning av biografin har fått alla mina Astrid-känslor att bubbla upp på nytt. Och därför har jag bestämt mig – jag ska läsa om ett par böcker jag tror jag får en chans att se på ett helt nytt sätt (som när jag läste Bröderna Lejonhjärta igen för kanske fyra år sedan) och jag ska läsa ett par böcker jag aldrig tidigare läst av henne men som jag i och med biografin/dokumentären känner vore intressanta på olika sätt. Jag vill se hur jag ser dem med andra ögon än vad jag gjorde/skulle ha gjort när jag var liten och hur de är när jag vet bakgrunden till när de skrevs.

Därför har jag nu sett till att jag har en hel hög böcker att hämta på biblioteket i morgon och tänker göra det till min utmaning (även om det inte kommer att vara någon utmaning i bemärkelsen att det skulle vara tufft). På listan finns:

  • Mio min Mio. Känns som den bok jag mest av allt vill läsa efter att ha hört om Astrids tankar bakom och symboliken i mycket av det som händer. Plus att jag ärligt talat minns den ganska dåligt från när jag var liten.
  • Sunnanäng. Jag har aldrig läst den, och knappt ens hört talas om den förut. Men den framställdes som så viktig och intressant att jag helt enkelt måste.
  • Rasmus på luffen. En av böckerna från Astrids “Rasmus-period”. Tror att jag läste den någon gång, men är inte säker.
  • Kati i Amerika. Aldrig läst.
  • Britt-Mari lättar sitt hjärta. Det som var starten på alltihop och som jag aldrig läst.
  • Ronja Rövardotter. Tyckte mycket om den då och tror jag kommer göra det nu också.

Men förmodligen är det bara början. Vilka fler Astrid-böcker borde jag verkligen ta mig an, tycker du?

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *