Många tänkvärda reflektioner

den-bekymrade-byrakraten-en-bok-om-migration-och-manniskorFör flera år sedan fastnade jag för Kristina Ohlsson och tyckte från första början att hon är en av våra allra bästa deckarförfattare. Men ju mer jag hört henne tala i olika sammanhang, desto mer imponerad har jag blivit av hennes bakgrund också. Det är inte en kvinna som bara skriver deckare för skrivandets skull, hon har saker hon vill berätta och – framför allt – hon vet vad hon talar om.

På Bokmässan i höstas upptäckte jag att hon släppt en debattbok om migration och integration. Det kändes intressant och den fick följa med mig hem (signerad såklart). Och efter att ha läst den är jag glad att jag upptäckte den.

Kristina kan med sin bakgrund verkligen peka på rätt saker. Hon har gjort så mycket, jobbat på Säpo och med migrationsfrågor i andra länder för att bara nämna några. Därför vet hon exakt vad hon talar om. Och genom att blanda debatt med egna små historier från hennes resor och liv ute i världen träffar hon precis rätt. Historien om hur hon står vid Mexikos gräns för att försöka ta sig tillbaka in i USA igen efter att ha varit på ett dagsbesök och blir stoppad just för att hon inte ser ut som de typiska personerna som försöker ta sig över (hennes blonda hår blir en stor nackdel) och för att det finns en del stämplar från Mellanöstern i hennes pass, visar tydligt på hur svårt det är att bevisa att man vill gott om tullen bestämt sig för att man är ond. Och hon pekar på kulturkrockar genom något så nära som en flytt till Österrike. En flytt hon gjort helt frivilligt, inte för att fly, men som ändå ställer till det rejält.

Hon har också viktiga siffror och fakta som stödjer det hon vill säga. Riktigt bra. Och viktigt. Det här är ett ämne vi verkligen måste våga prata om – och ta till oss av ifrån de som verkligen vet vad de talar om. Som Kristina Ohlsson.

T T T T
Titel: Den bekymrade byråkraten – en bok om migration och människor
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag och år: Piratförlaget (2014)
Typ och sidor: Inbunden – 187 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *