En av världens bästa böcker?

steglitsanNär jag köpte Donna Tartts Steglitsan på Bokmässan i höstas, i en monter med tag fyra betalar för tre, utbrast försäljaren “Åh, då får du ju en av världens bästa böcker på köpet!”. Till viss del hade hon rätt, men jag håller inte helt med.

Theo överlever mirakulöst ett bombattentat mot en konsthall i New York. Hans mamma gör det inte. I förvirringen som uppstår inne på museet när han letar efter henne bland all aska och alla döda människor får han plötsligt för sig att ta med sig en liten, liten tavla som hans mamma älskade – Steglitsan. Den blir sedan hans minne och fascination under många år av livet. Vart han än tar vägen – för ingen vill egentligen riktigt ta hand om honom – har han tavlan med sig och är livrädd för att någon ska upptäcka att han har den. Ingen får se den, för vad skulle egentligen kunna hända då?

Jag gillar Theos jakt på vem han är och var han hör hemma. Hur tavlan får honom att fortfarande känna gemenskap med den döda mamman. Men det är svårt att hitta sig själv i en ny stad, boende hos en pappa som är missbrukare och allmänt opålitlig. Självklart hamnar Theo själv i konstigt sällskap och man blir lite arg på honom för att han inte försöker ta tag i sig själv bättre.

Så långt tycker jag om allting. Jag gillar Theos berättelse så länge den är ganska vanlig. Men utan att avslöja någonting tycker jag att det spårar ur framåt slutet. Det går från att vara en fin och lyckad skildring av en pojkes jakt på sin identitet till att bli någonting helt annat och alldeles för överdrivet. Jag hade velat att även slutet fortsatte i samma anda som den första biten. Dessutom går det inte att komma ifrån att den är alldeles för lång – nästan 800 sidor med liten text. Jag hade lätt kunnat ta bort en del handling, utan att det hade känts konstigt.

En av världens bästa böcker? Nej. Men helt klart en bra och läsvärd historia.

T T T
Titel: 
Steglitsan
Författare: Donna Tartt
Förlag och år: Bonnier pocket (2014)
Typ och sidor: Pocket – 782 sidor


3 thoughts on “En av världens bästa böcker?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *