Den sjuka Millennium-hajpen

millennium2

Jag har den senaste tiden om och om igen slagits av hur sjuk hajpen kring nya Millennium-boken är. Och i dag, med bara timmar kvar till lanseringen, verkar den ha exploderat.

Alldeles nyss såg jag David Lagercrantz i Aktuellt, som själv nästan beklagar sig över hur galet allting känns. “Jag är så trött på kändisskapet”, sa han apropå om han gjorde det för att bli internationellt känd och förklarade hur han tillbringat hela dagen i intervjuer. Stackarn. För han visste ju säkert inte vad han gav sig in på, och han har säkert inte fått betalt så att det kompenseras för det (visst ja, han ska ju skänka en hel del av pengarna till läsfrämjande, visserligen någonting positivt).

I dag hölls även första presskonferensen med Lagercrantz och en av de första frågorna var rätt slående för hela den här lanseringen – “Hur ska vi kunna ställa frågor när vi inte har fått läsa boken?”. Ett ytterst fåtal har fått boken för recension och de som har fått det har fått skriva på kontrakt där de lovar att inte ens berätta om att de läser den. Ingenting får komma ut förrän vid midnatt i natt. (utom på centralstationen i Stockholm förstås, där någon råkat ställa fram boken en dag för tidigt.)

Det är sjukt. Galet. Och frågan är hur det kommer att bli i morgon, när de första recensionerna äntligen kommer och vi får veta. Har han lyckats? Och hur kommer den här hajpen i så fall att fortsätta?

(lite längre funderingar om Millennium-hajpen kommer att finnas i Barometern på lördag)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *