Olika slags boksmällor

Nu när det är fredag kväll är det som vanligt dags att svara på frågan i Annikas bokbloggsjerka. Den här veckan lyder den som följer:

Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den?  Vilken i så fall?

Oh ja, är det korta och spontana svaret på den här frågan.

Jag tycker att den så kallade boksmällan kan komma av flera olika anledningar:

  1. Boken var så fantastiskt bra att jag inte riktigt förstår hur jag ska kunna hitta någonting som når upp till ens nästan samma nivå. Den typen av boksmälla drabbades jag till exempel av efter att ha läst Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Ingen annan bok skulle kunna vara i närheten av lika bra, precis efteråt i alla fall.

2. Boken behandlade ett ämne som kändes så viktigt och allvarligt att det blev svårt att hitta någonting som var lika relevant. Till exempel hemska, men viktiga, Bön för Tjernobyl av förra årets Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj.

3. Sedan finns ju också den typ av boksmälla som infaller precis efter Bokmässan. Efter ett antal dagar då man levt helt och hållet i böckernas värld tycker jag alltid att det är extra svårt att hitta den där boken som bäst lever upp till den läslängtan jag har och därför drar jag mig för att börja på någon.


7 thoughts on “Olika slags boksmällor”

  1. Är det någon Nobelpristagare som jag tänker läsa så är det Svetlana, hon verkar sticka ut. Köpte nästan en av hennes böcker förra veckan när jag besökte bokhandeln, nu har jag ju en titel också.

  2. Jag är nog för pragmatisk för att drabbas av boksmällor, men visst kan jag känna tomhet och separationsångest när en riktigt bra bok är utläst.

  3. Jag brukar läsa åtminstone en bok av Nobelpristagarna men jag har faktiskt inte varit sugen på Svetlana Aleksijevitj. Kanske skulle ta och försöka i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *