Konsten att sortera bokhyllan

Översta hyllan: Biografier Under: Klassiker

Det här med att sortera bokhyllan på rätt sätt är en knivig fråga. Alla föredrar sitt eget sätt och det är sällan man förstår sig på någon annans sätt att sortera på. Helt enkelt för att det ju är man själv som ska kunna hitta i hyllan, ingen annan. Och det som är logiskt för mig kanske inte alls funkar för dig.

Fram till för ett halvår sedan var jag övertygad om att det som var det rätta sättet för mig att sortera på var efter färg. När jag fick mitt första förstahandskontrakt i Kalmar köpte jag nämligen snabbt en Expedit-bokhylla på Ikea och sorterade in de få böcker jag flyttat med mig efter färg. En ruta (eftersom det är så den sortens bokhylla är indelad) fick bli röd, en rosa, en grön och så vidare. Och så hade jag det länge.

Bokhyllan för fyra år sedan, nyinflyttad i egen lägenhet.

För ungefär ett år sedan blev jag sambo och för att båda våra intressen skulle få plats gjordes det som varit mitt bibliotek om och vi köpte ett par Billy-bokhyllor i stället. Egentligen mycket finare hyllor.

Och så slutligen när vi köpte huset i höstas ändrades sorteringen också. Jag hade nämligen kommit fram till att färgsorteringen helt enkelt inte blev så snygg i Billy-hyllorna. Eller åtminstone hittade jag inte något sätt att få det bra på.

Bokhyllan nu.

Så nu är böckerna i stället sorterade efter genre, och sedan inom genren sorterade i bokstavsordning efter författarens efternamn. En bidragande orsak till det är att jag har ett antal böcker, exempelvis Kristina Ohlssons, som är jättefina men som hade helt olika färg och därför hamnade på helt olika ställen i bokhyllan. Inte helt logiskt. Såhär blir det bättre, nu kan de stå bredvid varandra och vara fina.

Fast egentligen är jag nog ett större fan av färgsorteringen. Det blir finare och ser mer organiserat ut. Kanske blir det här ett bättre sätt ju fler böcker jag köper (eller hämtar hit, alla barn- och ungdomsböcker jag har ligger fortfarande på vinden hos mamma och pappa).

Hur sorterar du din bokhylla?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *