Läsglädje för stora och små

Jag blir glad av att lyssna på författare som berättar om sina böcker. Men framför allt blir jag glad av att se andra tycka om det. Och om de andra dessutom råkar vara barn så känns det ännu bättre. För jag tror verkligen på att läsning bidrar till något extra här i livet, och jag vet själv hur oerhört mycket det kan betyda att ha det med sig redan från att man är liten. Visst, man kanske kan lära sig att tycka om läsning senare i livet, men grunden läggs nog ändå när man är liten.

Därför blir läsglädjen som sprider sig på en sådan tillställning som Lilla bokens afton så underbar. Glasverandan i Kalmarsalen fylldes redan en halvtimme innan författarna klev upp på scenen så börjar det pratas böcker och läsning i publiken. På stolarna låg redan innan programbladen över vilka författare som skulle komma och vilka böcker de skulle prata om och de blir fokus för mycket diskussion. Någon älskar helt enkelt Kristina Ohlssons böcker, någon annan har läst alla böcker i Pax-serien. Även vuxna börjar diskutera vilka böcker som är roligast att läsa tillsammans med sina barn. Och då blir jag ännu gladare – kan man dela glädjen över att läsa blir den så mycket roligare.

Läsglädjen blir dessutom ännu större när man ser att författarna verkligen tycker om att berätta om sina böcker. Framför allt Kristina Ohlsson och författarduon Åsa Larsson och Ingela Korsell lyckas med att förmedla sin bok – de läser högt ur boken med inlevelse (när Åsa läser om hur någon nynnar en läskig melodi börjar Ingela nynna i bakgrunden).

Men när man har en sådan här kväll ska man inte bara prata om boken man är där för att sälja. Vad boken handlar om kan de flesta ta reda på själva någon annanstans. Nej, vi vill veta mer om tankarna bakom, hur de började skriva och varför det blev som det blev. Som när vi får se Kristina Ohlssons allra första bok eller höra om hur Martin Widmark gör när han blandar det vi vet med fantasi när han skriver om vikingar är kul och intressant. Det tillför någonting extra.

Sådana här kvällar är helt enkelt trevliga. Och i morgon får dessutom typ 650 fjärdeklassare i Kalmar träffa författarna för att diskutera böckerna som de läst av dem. Ett riktigt gott initiativ, som jag verkligen tror bidrar till att sprida läsglädjen.

Jag har även skrivit mer om Lilla bokens afton här.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *