Oväntat bra om finansvärlden

Foto: Anna-Lena Ahlström/Piratförlaget

När jag en dag i somras skulle ut och köra bil letade jag febrilt efter en bra ljudbok. Helst spännande, det blir oftast så mycket bättre då (eftersom jag och ljudböcker inte är de bästa vänner). I min ljudboksapp låg Fartblinda av Carolina Neurath som Månadens bok och jag tänkte “Varför inte, det låter ju helt okej”.

Hade jag hört/läst mer om den och förstått vad den verkligen handlade om hade jag förmodligen inte valt den. Jag trodde att jag valde en vanlig deckare, medan det mesta visade sig handla om bankväsendet och aktieportföljer. Ingenting jag oftast faller för. Men därför är jag också glad att jag inte visste vad det var för bok.

Alltihop börjar med att en högt uppsatt person inom en av Sveriges främsta banker hittas död nedanför sin balkong. Ekonomijournalisten Beatrice Farkas upptäcker att hon har ett missat samtal från honom från natten och misstänker att någonting inte är som det ska. Och därifrån kastas vi tillbaka i tiden, till när bankens vd får veta att banken riskerar konkurs, till när de ska försöka undvika den hemska situationen och till när Beatrice Farkas försöker rota i allt det som hon misstänker är fel.

På något sätt blir allting väldigt intressant, trots att jag inte alls är intresserad av ekonomi på det sättet. Jag förstår inte allt som nämns, men det gör ändå inte någonting. Det finns mycket runtomkring som är intressant. En stor anledning till det är förmodligen att Carolina Neurath uppenbarligen är väldigt kunnig om det hon skriver om. Och det blir bra att sätta en ung, kvinnlig journalist som huvudperson, trots att hon egentligen är ganska klichéartad och följer mallen för journalister i deckare (envis, går emot sin chefs beslut, hamnar alltid mitt i det som händer). Väldigt många personer är antingen svarta eller vita, onda eller goda och det känns också sådär emellanåt.

Men i det stora hela är det en bra bok. Framför allt mycket bättre än vad jag hade förväntat mig utifrån ämnet.

Fartblinda
Carolina Neurath
Förlag: Piratförlaget (2016)
Typ och sidor: Ljudbok/e-bok – 373 sidor
Betyg: 3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *