Så skapas en mördare

Jag har läst flera böcker om Thomas Quick-fallet och det är intressant. Inte minst att folk har så mycket åsikter om det och vad som egentligen är sant/vem som har rätt. 

Jag har läst Dan Josefssons bok om det hela, som ju är på Sture Bergwalls sida, och därför ville jag inte missa seminariet med de båda: Att skapa en mördare (för övrigt nästan samma namn som Hannes Råstams bok). 

Dan Josefsson börjar med att förklara att han själv är insatt – men att han vill diskutera frågor som fortfarande är oklara även för honom. Och det försöker han göra. Ofta blir dock samtalet ganska internt, det bygger på att man kan sin Thomas Quick, vilket man väl förmodligen gör om man är intresserad av att höra Sture Bergwalls egen version av vad som hände. 

Kvinnan bredvid mig reser sig och går med orden “jag klarar inte det här”. Det känns lite hårt, utifrån vilka det är som pratat där framme så kunde man ju lista ut ungefär hur samtalet skulle vara. De är överens och har jobbat ihop. Precis som det är på många andra seminarier, där förläggaren ofta intervjuar författaren. Jag hade inte förväntat mig en stor mängd kritiska frågor och att Sture Bergwall ställdes mot väggen. 

Däremot kanske något mer om varför även han känner att han måste berätta hela historien. Han förklarar det, ganska kort ändå, med att han vill kunna ge sin familj och framtida släktingar möjligheten att se bakgrunden när folk nämner hans namn. 

Men kanske ligger sanningen även i det han säger på slutet. Han vill bli författare, och nu känns det möjligt. 

“Jag vill skriva nånting annat. Nånting helt annat. “


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *