Privata smärtpunkter

Alex Schulman har skrivit om båda sina föräldrar i varsin bok. Delphine de Vigan har skrivit om sin bipolära mamma. Och ämnet för seminariet skulle därför vara privata smärtpunkter. Otroligt intressant eftersom jag verkligen tycker om att läsa sanna historier/sånt som är baserat på sanning. 

Och det är oerhört intressant. Framför allt hur de pratar om att man aldrig kan komma med en enda sanning, hur man än vänder och vrider på det så blir det bara ens egen sanning. Båda har syskon, som valt att hantera böckerna på olika sätt, men det blir ju aldrig deras version av det som hände trots att alla var med om samma sak. Man minns inte och upplever inte på samma sätt. 

Det är synd att språket blir lite av en barriär i det här samtalet. Och moderatorn, men jag börjar med språket. Delphine pratar franska och har tolk. Alex förstår ingen franska alls och måste således vänta in tolken (liksom vi andra). Men det innebär att även om de försöker diskutera och få till ett samtal, men det är svårt när den ena måste få prata helt till punkt. 

Och tyvärr hjälper inte moderatorn Sinziana Ravini till så mycket. Hon vänder sig gärna till en i taget och glömmer ofta bort att vänta in tolken, eftersom hon själv kan franska. Så det är lite synd. 

Hade de kunnat prata samma språk och fått prata tillsammans hade det här blivit så mycket bättre. Och då är det ändå redan bra.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *