Smärtsamt och intressant

14-årige André hamnar under 1940-talet på mentalsjukhus efter att ha ljugit om att han är föräldralös.  På mentalsjukhuset finns en mystisk läkare vid namn Kaufmann, som experimenterar med utvalda barn på olika sätt. Som vuxen försöker André ta reda på mer om vem Kaufmann egentligen var och vad hans experiment ledde till. Både genom att försöka backa i sitt eget minne och genom att leta upp folk som kände honom och kan berätta mer.

Författaren Karl Almén Burman grundar alltihop på berättelser från sin farmor som jobbade på Vadstena mentalsjukhus. Därför finns det en trovärdighet i det han skriver och i och med att jag vet att det är sant kommer jag också på mig själv för att googla och se om det verkligen stämmer. Det är en hemsk verklighet och när det är barn som står i centrum gör det extra ont.

Jag är dock inte superförtjust i sättet boken är skriven på, alla hopp mellan dåtid och nutid. Jag förstår att Almén Burman vill visa kampen efteråt, hur André får slåss med sig själv på grund av det som hände, men jag hade fastnat mer i historien om den fått fortgå i kronologisk ordning med mindre fokus på nutiden. Och om jag fått lära känna personerna mer, fokus hamnar på sjukhuset – vilket i och för sig görs riktigt bra. Men jag hade velat komma ännu närmare karaktärerna.

Men den är helt klart både skrämmande och intressant.

Kaufmanns utvalda
Karl Almén Burman
Förlag: Hoi förlag (2016)
Typ och sidor: Inbunden – 228 sidor
Betyg: 3
Recensionsex


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *