Vikten av research

Det var länge sedan jag hoppade på Annikas bokbloggsjerka men nu tyckte jag att det var dags igen. Den här veckan är frågan man ska svara på:

Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver, etc.

Det är oerhört viktigt med research! Speciellt om man har bestämt sig för att skriva om en väldigt specifik sak; till exempel att ge huvudpersonen ett yrke man inte själv har eller använda sig av en historisk händelse. Märker jag som läsare att författaren inte har en aning om vad hen skriver om utan bara skriver vad hen tror är rätt är det fruktansvärt irriterande.

MEN. Samtidigt blir det inte bra när författaren vill visa exakt hur mycket research hen har gjort. Man behöver inte berätta precis allting man tagit reda på för att bli trovärdig; den bästa researchen blir det man inte nödvändigtvis måste berätta.

Och apropå research tyckte jag det var väldigt intressant att höra hur Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth gör sin geografiska research till sina böcker. Deras karaktärer reser ju väldigt mycket i sitt yrke, men det gör inte författarna själva inför skrivandet. I stället går de runt i städerna på Google maps. Kul sätt att jobba på.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *