Tre böcker min ettåring älskar (just nu i alla fall)

Just nu är jag inte den enda bokslukaren i familjen. Lilla ettårige Edvin kommer inte långt efter sin mamma när det kommer till bokintresse. Det ligger en hel hög på hyllan under soffbordet och den rivs ner minst en gång per dag (beroende på hur många gånger vi lägger upp dem igen). De är också ganska tydligt uppdelade efter böcker som han “läser” själv – det vill säga sätter sig och bläddrar i långa stunder i sträck, fram och tillbaka – och böcker som han kommer bärande på med rak arm, ropar och som vi ska läsa för honom.

Här är tre av de absoluta favoriterna just nu:

 

1. I Babblarnas hus av Anneli Tisell och Anneli Johansson
Den mest älskade boken av alla just nu och en av få som tillhör en blandkategori som han både läser själv och som man får läsa för honom ur. Här får vi hälsa på i Babblarnas hus och se vad de hittar på. Först kommer en sida där man kikar in genom ett litet hål, eller en glipa i en gardin eller något liknande. Den följs sedan av en sida på någon av Babblarna som gör något, exempelvis diskar eller dansar. Jag hade tyckt att det varit extra roligt om det var luckor att öppna för att se vad som finns bakom, men så avancerade krav har inte ettåringen. Däremot hade det varit bra om sidorna varit lite hårdare, den är väldigt nära att snart vara sönderläst.

 

2. Lilla snigel av Catarina Kruusval
Catarina Kruusval illustrationer av klassiska barnvisor är populära oavsett, men den här är något extra. Han tröttnar aldrig på att se snigeln akta sig för katten, hunden, igelkotten och så vidare. Den är väldigt fint gjord och går snabbt att läsa (eller sjunga) vilket gör att den lilla läsaren inte hinner tröttna innan man hunnit igenom hela. Det är dessutom en tålig bok, då det är en board book.

 

3. Hjärtat mitt
Den här boken fick vi gratis när vi gick med i Go’boken och de senaste månaderna har den blivit en riktig blädderfavorit. Vilket passar mig ganska bra, för den är inte jättekul att läsa högt. Den består av främst ramsor, illustrerade såklart, och boken är uppdelad i olika kapitel efter vilken ålder de olika ramsorna/visorna/bilderna anses passa till. Den största fördelen med den här boken är att den har sidor som är tåliga, men ändå inte lika tjocka som i en board book. Det gör den oerhört lättbläddrad för små fingrar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *