Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Louisa Cannon bor i en fattig del av London tillsammans med sin mamma som arbetar som tvätterska. Men Louisa drömmer om något annat och när hennes elake farbror en dag försöker utnyttja henne bestämmer hon sig för att fly. Tack vare en vän kan hon söka jobb som barnflicka på det fina Asthall Manor och får då chansen att helt lämna sitt gamla liv bakom sig. Hon trivs fantastiskt bra och blir bra vän med familjens äldsta dotter, som bara är ett par år yngre än hon själv.

Parallellt med Louisas historia finns ett mordfall. Florence Nightingale Shore har blivit brutalt mördad på ett tåg och polisen har inga spår efter hennes mördare. Dottern i familjen blir oerhört intresserad, för att inte säga besatt av fallet. Och Louisa inser att hon själv kan ha varit med på samma tåg, eller i alla fall ett på samma linje, och att hon träffade polismannen som har hand om fallet. Så självklart blir hon själv intrasslad i lösningen av mordet på Florence Nightingale Shore.

Överallt där jag läste om boken när den kom står det att den är en blandning av Agatha Christie och Downton Abbey. Och är det de förväntningarna man har så blir man inte speciellt besviken. Även om den kanske inte är exakt i klass med Agatha Christies briljanta berättelser så är det mysig läsning i klassisk pusseldeckarform.

När man dessutom kommer till efterordet och inser att både Florence Nightingale Shore och Asthall Manor fanns på riktigt får historien ytterligare en dimension. Dessutom kan Jessica Fellowes – som skrivit flera böcker om bakgrunden till Downton Abbey och är släkt med seriens skapare – verkligen faktan om hur man levde i de lite finare husen i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet och det blir en trovärdig, spännande historia.

Mysteriet på Asthall
Jessica Fellowes
Polaris (2018)
Betyg: 3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *