Jojo Moyes: En andra chans

Efter att ha läst andra boken om Louisa Clark var jag egentligen inte särskilt sugen på den tredje. Men jag är glad att nyfikenheten på hur allt skulle sluta tog överhanden.

Har du inte läst Livet efter dig, eller uppföljaren Arvet efter dig, bör du sluta läsa det här tipset direkt. Det går inte att inte avslöja det som hänt tidigare. Där­emot borde du genast läsa Livet efter dig – men den recensionen får du läsa på tidningsida.se istället.

Så, tillbaka till En andra chans, den tredje boken i serien om Louisa Clark. Det har gått ett par år ­sedan hennes älskade Will ­Traynor dog och Louisa bröt ihop fullständigt. Hon är nykär i ambulanssjukvårdaren Sam, som hon träffade i förra boken, men är trots det fast ­besluten att lyssna till Wills uppmaning om att se nya saker och våga mer. Därför har hon tackat ja till ett jobb som assistent till den rika hemmafrun Agnes i New York, och lämnar England.

Samtidigt som hon trivs superbra i New York och trivs på sitt jobb – trots sin arbetsgivares lynniga humör och hur hon behandlas av de andra rika kvinnorna – så inser hon snabbt att det är ganska svårt att kombinera sådana här äventyr med ett helt nytt förhållande. Sam och hon blir irriterade på varandra, småsaker blir stora och när man lever i helt olika tidszoner är det sällan rätt att höras för att reda ut problemen. Saker och ting blir inte heller lättare när hon på en välgörenhetsbal träffar Josh, som utseendemässigt råkar vara en kopia av Will Traynor.

De båda tidigare böckerna har handlat väldigt mycket om just Will, och Louisa har i princip bara agerat och funnits utifrån honom. I En andra chans får Louisa en chans att blomma ut och bli den hon egentligen är, visserligen med Wills röst i bakhuvudet men ändå med lite distans till honom. Det blir många roliga små felsteg och incidenter, men hon löser dem alltid.

En av Jojo Moyes styrkor är att hon skapar intressanta och trovärdiga karaktärer och Louisa är en helt ­underbar person. Även Agnes är en intressant kvinna.

Den allvarliga undertonen i Livet efter dig är långt borta, istället är det mer klassisk feel good. Arvet efter dig kändes som en tvångsmässig uppföljning för att hålla liv i en succé, men så är inte alls fallet här. Istället är En andra chans en mysig feelgood-roman som ger ­Louisa revansch och får hela serien att avslutas på ett riktigt bra sätt.

En andra chans
Jojo Moyes
Förlag:
Printz publishing (2018)
Betyg: 4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *