Camilla Grebe: Dvalan

18-årige Samuel tvingas fly efter att ha strulat till en, eller kanske snarare två, drogaffärer. Han tvingas gå under jorden för att undvika knarkbossen Igor och hans gäng och tar jobb som assistent ute i skärgården. Där får han bo hos Rakel och hennes hjärndöde son Jonas, mot att han läser och håller lite koll på sonen. Ett perfekt gömställe, där ska väl ändå ingen lyckas hitta honom?

Samtidigt hittar polisen flera döda unga män i vattnet, förmodligen mördade och med koppling till just narkotikahandel.

Att de olika händelserna hänger ihop på något är självklart. Kanske är kopplingen dem emellan något långsökt och förklaras inte exakt, vilket som i tidigare böcker är lite av problemet. Allt är spännande och bra, men så helt plötsligt närmar man sig slutet och allt ska knytas ihop – men det görs lite för fort och lite för slarvigt. Men att det är spännande hela vägen dit väger återigen upp för det hafsiga slutet. Det är omöjligt att lägga ifrån sig Camilla Grebes böcker innan man får veta hur allt hänger ihop.

Det bästa med serien Flickorna och mörkret, som den här boken är tredje delen i, är hur man i varje bok får lära känna de olika återkommande personerna lite bättre. Historien berättas utifrån olika personers perspektiv, alltid någon eller några av de som är unika för just den här boken och så någon/några av de som ingår i teamet. Den här gången är det kriminalinspektören Manfred Olsson och hans familj man får veta mer om, utifrån att hans lilla dotter trillar ut genom ett fönster och hamnar på sjukhus. Växlingen av huvudkaraktärer gör att böckerna fungerar bra fristående, men ändå får en helt annan dimension när man har läst de två tidigare böckerna – Älskaren från huvudkontoret och Husdjuret, som prisats med bland annat Svenska Deckarakademins pris Årets bästa kriminalroman. De var bra, men den här är ännu bättre.

Jag saknar dock den dementa profileraren Hanne, som spelat en stor roll i de båda tidigare böckerna i serien, men hennes extremt korta gästspel i Dvalan känns nästan bara framtvingat. Hon tillför ingenting speciellt, mer än att visa att hon fortfarande lever. Kanske får hon vara med i eventuellt kommande böcker?

Dvalan
Camilla Grebe
Förlag:
Wahlström & Widstrand (2018)
481 sidor
Betyg: 4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *